Vakgericht wants you!

Do you want to train or play at a student korfball club?
Join us at a training! More info here.

De Bierpijl

We schrijven het jaar 2000. In februari had Vakgericht net het tweede lustrum gevierd. Vakgericht maakte zich op voor het ESK 2000, dat in maart van het jaar in Enschede gehouden werd. Ik zal even schetsen hoe destijds de sfeer bij Vakgericht was. Nazitten na trainingen duurde nog tot sluitingstijd van het sportcentrum, er werden bierestafettes gehouden op het nieuwjaarsdiner en andere feestjes, onder de douche werd nog Hazes gezongen (voor de minder tekstvaste mensen waren er geplastificeerde A4-tjes met tekst) en Vakgericht overdonderde tegenstanders aan het begin van wedstrijden altijd met verschillende yells. Het leven was goed, maar er miste indertijd toch iets. Menig ander studentenkorfbalvereniging bezat toch een device, waarmee het makkelijk werd meer dan vijf bier te halen zonder een dienblad mee te hoeven nemen. Bij Vakgericht bestond zo'n device nog niet. Het was tijd een bier-meter te fixen.

Een illuster duo, bijgestaan door een handvol supporters , nam de taak op zich. In het geheim waren Remco Broekhuis en Ger Visschers dagenlang aan het figuurzagen, spijkeren en schilderen. Begin maart 2000, tijdens het ESK in Enschede, werd daar, wat later als de trots van Vakgericht ging gelden, de bierpijl gepresenteerd! Terwijl de verf nog niet geheel gedroogd was, kreeg tijdens het feest in het sportcentrum op vrijdagavond 3 maart 2000 de bierpijl zijn vuurdoop.

Na deze inwijding is de bierpijl praktisch elk toernooi mee geweest. Hij zal elke bierdrinkende Vakgerichter menig biertje aangereikt hebben. Hoewel de bierpijl een enkele keer gebrast is, is het een onmisbaar apparaat voor de vereniging geworden. Voor meer verhalen over de bierpijl, zie bierpijl.vakgericht.nl. Een brasactie tijdens het VET van 2011 bleek echter fataal. De bierpijl bleek door toedoen van meerdere verenigingen te zijn gesloopt, waarna een lange onderhandeling volgde met Paal Centraal, de brassende en dus beschermende partij. Toenmalig secretaris Floris Broekema wist Paal Centraal te overtuigen de maak van een nieuwe biermeter te bekostigen.

De Bierschijf

Gezien het logo van Vakgericht vernieuwd was vond het toenmalige KB het tijd voor een nieuwe biermeter. Zoals hierboven beschreven vonden zij hierin steun van andere studentenverenigingen. Conclusie was dat de bouw van een nieuwe biermeter kon beginnen. Werktuigbouwkundige Wilmer Bouma had hiervoor een ontwerp dat 13 biertjes en het Vakgerichtlogo op een zo klein mogelijk oppervlak kwijt kon. De nieuwe biermeter werd een stalen schijf, welke Wilmer in ruil voor een heerlijke taart heeft laten lasersnijden op de UT. Om het vasthouden van de stalen schijf comfortabeler te maken werden twee witte, houten slagtanden geïnstalleerd. Een mooi blauw kleurtje voor de stalen schijf en klaar is Wilmer.

 

Tijdens het Nieuwjaarsdiner in januari 2012 werd de nieuwe Vakgerichtbiermeter gepresenteerd. Het eerste uitstapje was naar het ISKT in Groningen. Hier bleek dat de andere studentenkorfbalverenigingen onze nieuwe tool maar al te graag wilden testen. Dit had tot gevolg dat de houten handvaten hun functie niet lang hebben kunnen uitvoeren. Na dit toernooi is de biermeter dus nog iets minimalistischer geworden en ontstond de blauwe, stalen, scherpe bierdrager van Vakgericht.

De Bierschijf 2.0

Het is zaterdag 14 maart 2015, wanneer een gezellige groep Vakgerichters zich in Groningen voorbereid op wederom een mooi toernooifeest. Outfit: check. Biermeter: check. Bierfeut: check. Ook ditmaal zorgde de aanwezigheid van deze drie benodigheden voor een fantastische avond. Bierfeut Annemarie sleepte de ene na de andere volle biermeter aan en het werd dan ook al snel 'gezellig'. Helaas sloeg de stemming op slag om toen bleek dat de oh zo geliefde bierschijf van Vakgericht door Yorick aan een Delftenaar was gegeven. Niemand die overigens begreep waarom.

Een gebraste biermeter. Dat is op zich niet heel bijzonder of zorgwekkend. Helaas kwam de volgende ochtend het uitermate slechte nieuws dat de bierschijf alles behalve beschermd was door Paal Centraal; de drager der gerstenat was verdwenen. Bruut kwam het bestaan van de bierschijf na ruim drie jaar trouwe dienst ten einde, nota bene op de plek waar het bezoeken van toernooien ooit begon. Bierschijf is in het harnas gestorven en heeft de (relatief kleine) groep Vakgerichters van maar liefst 17 meters voorzien. Wat een topding!

Het moge duidelijk zijn dat een vereniging zonder degelijke biermeter niets voorstelt, dus werd mij als maker van voorgaande biermeter gevraagd een reïncarnatie te creëren. Ook de nieuwe biermeter draagt maximaal 13 goudkleurige drankjes tegelijk en is uiteraard voorzien van het logo van Vakgericht. Nieuw aan het ontwerp van deze biermeter is gebruiksgemak. Over de doden niets dan goeds, maar een biermeter goed vast kunnen houden is natuurlijk wel handig. De combinatie van hout en staal staan symbool voor.. eh.. comfort en degelijkheid. Ofzo. Kortom: er kan weer gedronken worden!

 Bierschijf

Wees lief voor bierschijf 2.0 en zorg er goed voor (ook jij, Yorick)!
Wilmer

Agenda

  • VET06-07-2024 - 07-07-2024
  • Volgende toernooi:
  • VET06-07-2024 - 07-07-2024Enschede

%MCEPASTEBIN%

Social Media

Instagram - WikiWoordenboek     Facebook toegang intrekken voor apps en diensten - appletips